CIASTO MURZYNEK Z BURAKA – IDEALNE NA JESIEŃ!

Nie znam nikogo, kto na hasło „chcesz murzynka?” reaguje negatywnie. Każdy kto tęskni za smakiem dzieciństwa i docenia uroki domowego cista na pewno wie co mam na myśli. Niedziela czwartek też, (bo tak naprawdę każda pora na wypiek to dobra pora) to świetny czas by umilić rodzinne chwile przy kawałku domowego wypieku i świeżo zaparzonym kubku zielonej herbaty. Do tego kreatywnego i kulinarnego szaleństwa zachęcił mnie nikt inny jak genialna Owsianka i Kawa. Bastalena, która odpowiada za całe te kuchenne zamieszanie domaga się wyjaśnień, dlaczego buraka uważam za najlepszy produkt? Odpowiedź jest prosta – jestem Królową Polskich Buraków, a prywatnie fanatyczką zupy buraczkowej, buraczków na ciepło i buraków w ogóle.

Pochwała prostoty

Prezentowany dzisiaj przeze mnie przepis jest jak zawsze prosty, szybki, smaczny i względnie zdrowy. Natknęłam się na niego na jednym z portali dla kobiet będąc w ciąży. Tradycyjny murzynek zyskuje niesamowitego wyrazu dzięki sekretnemu składnikowi jakim jest burak – król polskich upraw. Goście docenili wyrazisty smak ciasta, mało tego najzabawniejsze jest to, że buraka jako tako w cieście nie czuć, ale smak wypieku zyskuje wyrazistego, szlachetnego smaku.

IMGP1934 (2).JPGPotrzebne składniki:

– 3 jaja
– szklanka  cukru pudru
– pół szklanki oleju
– szklanka g mąki pszennej
– 4 łyżki kakao
– 1 szklanka startych buraków
– tabliczka  gorzkiej czekolady
– szczypta sody oczyszczonej i cynamonu
– 2 gruszki

IMGP1943.JPGWykonanie ciasta krok po kroku:

  1. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie przygotowujemy czekoladę krojąc ją nożem w małe kawałki.
  3. Jaja trzeba ubić mikserem z cukrem pudrem ucieramy z cukrem pudrem. Później dodać olej, mąkę, kakao z sodą i utrzeć wszystko na gładką masę.
  4. Na końcu dodajemy do masy buraki i czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  6. Na górze formy układamy pokrojone gruszki obsypane cynamonem.
  7. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni

IMGP1946.JPG

Murzynek z buraka to świetna alternatywa dla tradycyjnego przepisu tego ciasta.
To również dobry pomysł na przemycenie garści zdrowia dla osób, które nie przepadają za warzywami. Połączenie trzech składników: buraka, czekolady i kakao tworzy ciekawe, nowe doznanie smakowe. Goryczka gorzkiej czekolady znakomicie komponuje się z wyrazistą nutą smakową „czerwonego króla”.  W oryginalnym przepisie zamiast gruszek radzą dodać winne jabłka jednak dla mnie towarzystwo gruszki bardziej tutaj pasowało. Polecam przepis wszystkim żyjącym w biegu, nie lubiącym zmywania sterty naczyń po gotowaniu i oczywiście łasuchom dbającym o linię.

IMGP1951.JPG

Muszę wam się do czegoś przyznać… Mam wielkiego pietra ponieważ dziś w wyzwaniu 15 prostych dań pozwalających przetrwać jesień gotuje razem ze mną niesamowicie kreatywna Justa Kitchen i równie utalentowana Food Illustration. Koniecznie do nich zajrzyjcie, to prawdziwe ekspertki od kulinarnych czarów.

********

„Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć.”

Konfucjusz

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

45 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena, ZebraVPaski

Burak do ciasta???!!! Tego jeszcze nie było!!! Sama osobiście nie przepadam za panem Burakiem :/ Może przegryzłabym go w ten właśnie sposób, hmmm. Ostatnio zaserwowałam tort szpinakowy i zdał egzamin, pewnie i Burak dałby radę 😉

Nieidealna Anna
8 lat temu

O rewelacja kocham szpinak, a do wypieku go jeszcze nie stosowałam. przepis na blogu? 🙂

Magdalena, ZebraVPaski

Będzie, się pisze… Znaczy fotki się opracowuje 😉

Magdalena, ZebraVPaski

No i jest, w końcu!!! Po długim dniu z dzieciakami udało się!!! 😉

Jagodowa Mama
8 lat temu

O kurcze, w życiu bym nie wpadła, że z buraka można zrobić ciasto!

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Jagodowa Mama

Miałam to samo, pyszka 🙂

Young Wife
8 lat temu

Myślałam, że marchewkowe ciasto to coś wow, ale buraczany murzynek, to istne cudo 😀 muszę sama spróbować! Wygląda cudownie! U mnie jutro będą gruchy 😀 Jak zwykle ultraszybkie i ultraproste!

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Young Wife

Super, lubię twoje przepisy, także nie mogę się doczekać 🙂

Monika Dudzik
8 lat temu

Zrobię na pewno! Też uwielbiam różne potrawy z buraków, ale w formie ciasta jeszcze ich nie próbowałam:)

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Monika Dudzik

Fajnie, koniecznie daj znać czy smakowało 🙂

Wiktoria
8 lat temu

Uwielbiam takie niecodzienne przepisy 😀 Ja piekę murzynka z fasoli, ale to taka baardzo odchudzona wersja 😉

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Wiktoria

OOO 🙂 Poproszę przepis 🙂

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Wiktoria

Super :*

Nieidealna Anna
8 lat temu

O to super, zaraz zobaczę co smacznego przygotowałaś 🙂

Renia Hanolajnen | Ronja

Mniam! Właśnie kończymy ciacho marchewkowe, więc burakowe w kolejce jak znalazł 🙂

Nieidealna Anna
8 lat temu

Polecam zdrowe nawet jak białą mąkę się wywali 🙂

Aleksandra Jakubowska

Jaki kot! 😀

Robiłam kiedyś murzynka z marchewką. Nie pomyślałam, że można zrobić z burakiem.

Nieidealna Anna
8 lat temu

O widzisz, a ja nie pomyślałabym bym o marchewce do niego 😀

Anna Ch. z KolorowaMatka.pl

Dopisuję do listy przepisów do wypróbowania 🙂 U mnie już było ciasto marchewkowe, potem z dyni. Teraz czas na buraczane.

Nieidealna Anna
8 lat temu

A podzielisz się przepisem na dyniowe ?:)

Zielona Karuzela
8 lat temu

Nie wpadłabym nigdy na pomysł by dodać buraka do ciasta. Na pewno spróbuje 🙂

Nieidealna Anna
8 lat temu

Polecam ciekawe doznanie smakowe 🙂

Monika Fiszer
8 lat temu

murzynka uwielbiam, a buraczane ciasta podobno są pyszne, to musi być zgrany duet. za tydzień spróbuję z przyjemnością!

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Monika Fiszer

Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

bastalena
8 lat temu

Z burakiem jeszcze ciasta nie jadłam. Pomysł oryginalny, do wypróbowania. A powiedz mi, skąd Ty bierzesz te cytaty na koniec, zawsze takie w sedno 😉
dziękuję za udział w akcji i szykuj się na kolejną 😀

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  bastalena

W końcu się odkopuję z komentarzy 🙂 Akcja bardzo fajna, super że inspirujesz 🙂 Staram się dotrzymać tempa, przepis godny wypróbowania chociaż raz 🙂 A wiesz dziękuję za dobre słowa, cytaty hm.. no kocham je więc są moja kropką nad I 🙂

Katsunetka
8 lat temu

Zabieram się do tego ciasta jak pies do jeża. Nie jestem fanką buraczków, jedyna forma w jakiej je lubię to przetarte z chrzanem co jest dziwne, reszta odpada.

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Katsunetka

No to może odpuść 😀 Nie chcę ryzykować reputacji 😛

Hai Le
8 lat temu

Ja trochę krytycznie reaguję za każdym razem kiedy ktoś piecze ciasto czekoladowe z czegoś, co nie jest czekoladą. Nie wiem, czy odważyłabym się to ciasto przygotować, bo buraki są dla mnie odwrotnością dyni. Znaczy dynię lubię w każdej formie byle nie w zupie, a buraki odwrotnie, tylko w formie zupy. Chociaż nie, chwila, jeszcze cukier! Tak, cukier z buraków też lubię <:^)

Blogierka
8 lat temu
Reply to  Hai Le

Krasnal jesteś większym wybredniakiem żywieniowym niz ja! 😉

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Blogierka

Spoko rozumiem, nie ma musu 😀 Ja lubię eksperymentować ze smakami 🙂

Blogierka
8 lat temu

Ja też bardzo lubie! 🙂 Zrobiłam dzisiaj zupe krem: kalafrior,por,cebula,curry,imbir i mleko kokosowe <3 mniam!:)

Nieidealna Anna
8 lat temu
Reply to  Blogierka

Jadlabym oj jadła 😀

Blogierka
8 lat temu

Przyznaje bardzo mniami 🙂

Werka tu i tam
8 lat temu

Ja nigdy nie lubiłam murzynka! Za to barszczyk bardzo chętnie 😉

Blogierka
8 lat temu

Świetny i łatwy do wykonania przepis! A połączenie gruszek i buraka-mocno dziwaczne ale ja takie lubie! 😀
ps.Ja zatem jestem Buraczana Księżniczką bo uwielbiam przetwory z tego warzywa!:)

Magda Grzybowska
8 lat temu

Ja się już ze dwa lata zbieram żeby upiec takie ciasto i nadal nic! Może w tym sezonie, w końcu się zmobilizuję 🙂

Nieidealna Anna
8 lat temu

Ha ha ha 🙂 To faktycznie, cóż gdybym wiedziała, zaprosiłabym na degustację 🙂

Justyna Witkowska
Justyna Witkowska
8 lat temu

kurczaczek, no intryguje mnie ten przepis. zastanawiam się, jak smakowałaby taka zapiekanka, ale zamiast mąki, jakbym kaszę dała… ciocia samo zło kombinuje!
aleś mnie zainspirowała!

Nieidealna Anna
8 lat temu

Wow, ale się cieszę 🙂 Ha ha. Uczeń goni mistrza 😛 :*

Justyna Witkowska
Justyna Witkowska
8 lat temu

keep calm and be padawan 😀

BasiaK
8 lat temu

No szkoda, że spróbować nie można, bo wygląda nieźle. . 🙂 Trochę mnie tu zniechęca tarcie buraka. Bo to bardzo brudząca czynność jest. Ale przyznam, że takiego przepisu jeszcze w swojej kolekcji nie mam. 🙂

Dina Hoppe
Dina Hoppe
8 lat temu

Och! Bajeczny przepis!! Z chęcią go wypróbuję. Kiedyś zrobiłam ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli, ale na buraka nie wpadłam. Cieszę się, że znalazłam ten przepis u Ciebie. Masz super czarnego kota, uwielbiam te zwierzaki, niestety nie mam już żadnego bo właściciel mieszkania nie akceptuje zwierzaków… Pozdrawiam!!

trackback

[…] właściwie mól książkowy) mam tego dokonać? Może kubek czarnej kawy i Twoje pyszne ciasto z buraka […]

Shopping Cart
45
0
Would love your thoughts, please comment.x