CIASTO MURZYNEK Z BURAKA – IDEALNE NA JESIEŃ!

Nie znam nikogo, kto na hasło „chcesz murzynka?” reaguje negatywnie. Każdy kto tęskni za smakiem dzieciństwa i docenia uroki domowego cista na pewno wie co mam na myśli. Niedziela czwartek też, (bo tak naprawdę każda pora na wypiek to dobra pora) to świetny czas by umilić rodzinne chwile przy kawałku domowego wypieku i świeżo zaparzonym kubku zielonej herbaty. Do tego kreatywnego i kulinarnego szaleństwa zachęcił mnie nikt inny jak genialna Owsianka i Kawa. Bastalena, która odpowiada za całe te kuchenne zamieszanie domaga się wyjaśnień, dlaczego buraka uważam za najlepszy produkt? Odpowiedź jest prosta – jestem Królową Polskich Buraków, a prywatnie fanatyczką zupy buraczkowej, buraczków na ciepło i buraków w ogóle.

Pochwała prostoty

Prezentowany dzisiaj przeze mnie przepis jest jak zawsze prosty, szybki, smaczny i względnie zdrowy. Natknęłam się na niego na jednym z portali dla kobiet będąc w ciąży. Tradycyjny murzynek zyskuje niesamowitego wyrazu dzięki sekretnemu składnikowi jakim jest burak – król polskich upraw. Goście docenili wyrazisty smak ciasta, mało tego najzabawniejsze jest to, że buraka jako tako w cieście nie czuć, ale smak wypieku zyskuje wyrazistego, szlachetnego smaku.

IMGP1934 (2).JPGPotrzebne składniki:

– 3 jaja
– szklanka  cukru pudru
– pół szklanki oleju
– szklanka g mąki pszennej
– 4 łyżki kakao
– 1 szklanka startych buraków
– tabliczka  gorzkiej czekolady
– szczypta sody oczyszczonej i cynamonu
– 2 gruszki

IMGP1943.JPGWykonanie ciasta krok po kroku:

  1. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie przygotowujemy czekoladę krojąc ją nożem w małe kawałki.
  3. Jaja trzeba ubić mikserem z cukrem pudrem ucieramy z cukrem pudrem. Później dodać olej, mąkę, kakao z sodą i utrzeć wszystko na gładką masę.
  4. Na końcu dodajemy do masy buraki i czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  6. Na górze formy układamy pokrojone gruszki obsypane cynamonem.
  7. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni

IMGP1946.JPG

Murzynek z buraka to świetna alternatywa dla tradycyjnego przepisu tego ciasta.
To również dobry pomysł na przemycenie garści zdrowia dla osób, które nie przepadają za warzywami. Połączenie trzech składników: buraka, czekolady i kakao tworzy ciekawe, nowe doznanie smakowe. Goryczka gorzkiej czekolady znakomicie komponuje się z wyrazistą nutą smakową „czerwonego króla”.  W oryginalnym przepisie zamiast gruszek radzą dodać winne jabłka jednak dla mnie towarzystwo gruszki bardziej tutaj pasowało. Polecam przepis wszystkim żyjącym w biegu, nie lubiącym zmywania sterty naczyń po gotowaniu i oczywiście łasuchom dbającym o linię.

IMGP1951.JPG

Muszę wam się do czegoś przyznać… Mam wielkiego pietra ponieważ dziś w wyzwaniu 15 prostych dań pozwalających przetrwać jesień gotuje razem ze mną niesamowicie kreatywna Justa Kitchen i równie utalentowana Food Illustration. Koniecznie do nich zajrzyjcie, to prawdziwe ekspertki od kulinarnych czarów.

********

„Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć.”

Konfucjusz

Subskrybuj
Powiadom o
guest

45 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena, ZebraVPaski

Burak do ciasta???!!! Tego jeszcze nie było!!! Sama osobiście nie przepadam za panem Burakiem :/ Może przegryzłabym go w ten właśnie sposób, hmmm. Ostatnio zaserwowałam tort szpinakowy i zdał egzamin, pewnie i Burak dałby radę 😉

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena, ZebraVPaski

O rewelacja kocham szpinak, a do wypieku go jeszcze nie stosowałam. przepis na blogu? 🙂

Magdalena, ZebraVPaski
Odpowiedź do  Nieidealna Anna

Będzie, się pisze… Znaczy fotki się opracowuje 😉

Magdalena, ZebraVPaski
Odpowiedź do  Magdalena, ZebraVPaski

No i jest, w końcu!!! Po długim dniu z dzieciakami udało się!!! 😉

Jagodowa Mama
9 lata temu

O kurcze, w życiu bym nie wpadła, że z buraka można zrobić ciasto!

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Jagodowa Mama

Miałam to samo, pyszka 🙂

Young Wife
9 lata temu

Myślałam, że marchewkowe ciasto to coś wow, ale buraczany murzynek, to istne cudo 😀 muszę sama spróbować! Wygląda cudownie! U mnie jutro będą gruchy 😀 Jak zwykle ultraszybkie i ultraproste!

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Young Wife

Super, lubię twoje przepisy, także nie mogę się doczekać 🙂

Monika Dudzik
9 lata temu

Zrobię na pewno! Też uwielbiam różne potrawy z buraków, ale w formie ciasta jeszcze ich nie próbowałam:)

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Monika Dudzik

Fajnie, koniecznie daj znać czy smakowało 🙂

Wiktoria
9 lata temu

Uwielbiam takie niecodzienne przepisy 😀 Ja piekę murzynka z fasoli, ale to taka baardzo odchudzona wersja 😉

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Wiktoria

OOO 🙂 Poproszę przepis 🙂

Wiktoria
9 lata temu
Odpowiedź do  Nieidealna Anna
Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Wiktoria

Super :*

Nieidealna Anna
9 lata temu

O to super, zaraz zobaczę co smacznego przygotowałaś 🙂

Renia Hanolajnen | Ronja

Mniam! Właśnie kończymy ciacho marchewkowe, więc burakowe w kolejce jak znalazł 🙂

Nieidealna Anna
9 lata temu

Polecam zdrowe nawet jak białą mąkę się wywali 🙂

Aleksandra Jakubowska
9 lata temu

Jaki kot! 😀

Robiłam kiedyś murzynka z marchewką. Nie pomyślałam, że można zrobić z burakiem.

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Jakubowska

O widzisz, a ja nie pomyślałabym bym o marchewce do niego 😀

Anna Ch. z KolorowaMatka.pl

Dopisuję do listy przepisów do wypróbowania 🙂 U mnie już było ciasto marchewkowe, potem z dyni. Teraz czas na buraczane.

Nieidealna Anna
9 lata temu

A podzielisz się przepisem na dyniowe ?:)

Zielona Karuzela
9 lata temu

Nie wpadłabym nigdy na pomysł by dodać buraka do ciasta. Na pewno spróbuje 🙂

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Zielona Karuzela

Polecam ciekawe doznanie smakowe 🙂

Monika Fiszer
9 lata temu

murzynka uwielbiam, a buraczane ciasta podobno są pyszne, to musi być zgrany duet. za tydzień spróbuję z przyjemnością!

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Monika Fiszer

Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

bastalena
9 lata temu

Z burakiem jeszcze ciasta nie jadłam. Pomysł oryginalny, do wypróbowania. A powiedz mi, skąd Ty bierzesz te cytaty na koniec, zawsze takie w sedno 😉
dziękuję za udział w akcji i szykuj się na kolejną 😀

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  bastalena

W końcu się odkopuję z komentarzy 🙂 Akcja bardzo fajna, super że inspirujesz 🙂 Staram się dotrzymać tempa, przepis godny wypróbowania chociaż raz 🙂 A wiesz dziękuję za dobre słowa, cytaty hm.. no kocham je więc są moja kropką nad I 🙂

Katsunetka
9 lata temu

Zabieram się do tego ciasta jak pies do jeża. Nie jestem fanką buraczków, jedyna forma w jakiej je lubię to przetarte z chrzanem co jest dziwne, reszta odpada.

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Katsunetka

No to może odpuść 😀 Nie chcę ryzykować reputacji 😛

Hai Le
9 lata temu

Ja trochę krytycznie reaguję za każdym razem kiedy ktoś piecze ciasto czekoladowe z czegoś, co nie jest czekoladą. Nie wiem, czy odważyłabym się to ciasto przygotować, bo buraki są dla mnie odwrotnością dyni. Znaczy dynię lubię w każdej formie byle nie w zupie, a buraki odwrotnie, tylko w formie zupy. Chociaż nie, chwila, jeszcze cukier! Tak, cukier z buraków też lubię <:^)

Blogierka
9 lata temu
Odpowiedź do  Hai Le

Krasnal jesteś większym wybredniakiem żywieniowym niz ja! 😉

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Blogierka

Spoko rozumiem, nie ma musu 😀 Ja lubię eksperymentować ze smakami 🙂

Blogierka
9 lata temu
Odpowiedź do  Nieidealna Anna

Ja też bardzo lubie! 🙂 Zrobiłam dzisiaj zupe krem: kalafrior,por,cebula,curry,imbir i mleko kokosowe <3 mniam!:)

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Blogierka

Jadlabym oj jadła 😀

Blogierka
9 lata temu
Odpowiedź do  Nieidealna Anna

Przyznaje bardzo mniami 🙂

Werka tu i tam
9 lata temu

Ja nigdy nie lubiłam murzynka! Za to barszczyk bardzo chętnie 😉

Blogierka
9 lata temu

Świetny i łatwy do wykonania przepis! A połączenie gruszek i buraka-mocno dziwaczne ale ja takie lubie! 😀
ps.Ja zatem jestem Buraczana Księżniczką bo uwielbiam przetwory z tego warzywa!:)

Magda Grzybowska
9 lata temu

Ja się już ze dwa lata zbieram żeby upiec takie ciasto i nadal nic! Może w tym sezonie, w końcu się zmobilizuję 🙂

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Magda Grzybowska

Ha ha ha 🙂 To faktycznie, cóż gdybym wiedziała, zaprosiłabym na degustację 🙂

Justyna Witkowska
Justyna Witkowska
9 lata temu

kurczaczek, no intryguje mnie ten przepis. zastanawiam się, jak smakowałaby taka zapiekanka, ale zamiast mąki, jakbym kaszę dała… ciocia samo zło kombinuje!
aleś mnie zainspirowała!

Nieidealna Anna
9 lata temu
Odpowiedź do  Justyna Witkowska

Wow, ale się cieszę 🙂 Ha ha. Uczeń goni mistrza 😛 :*

Justyna Witkowska
Justyna Witkowska
9 lata temu
Odpowiedź do  Nieidealna Anna

keep calm and be padawan 😀

BasiaK
9 lata temu

No szkoda, że spróbować nie można, bo wygląda nieźle. . 🙂 Trochę mnie tu zniechęca tarcie buraka. Bo to bardzo brudząca czynność jest. Ale przyznam, że takiego przepisu jeszcze w swojej kolekcji nie mam. 🙂

Dina Hoppe
Dina Hoppe
9 lata temu

Och! Bajeczny przepis!! Z chęcią go wypróbuję. Kiedyś zrobiłam ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli, ale na buraka nie wpadłam. Cieszę się, że znalazłam ten przepis u Ciebie. Masz super czarnego kota, uwielbiam te zwierzaki, niestety nie mam już żadnego bo właściciel mieszkania nie akceptuje zwierzaków… Pozdrawiam!!

trackback

[…] właściwie mól książkowy) mam tego dokonać? Może kubek czarnej kawy i Twoje pyszne ciasto z buraka […]

Koszyk
45
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
Przegląd prywatności

Korzystam z plików cookies, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookies są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ciasteczka stron trzecich

Korzystam z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, tj. liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego pliku cookies pomaga ulepszyć stronę internetową.