Kraina Śliamka Karol Okrasa

GOTOWANIE Z KAROLEM OKRASĄ, KAJAKI, WYPOCZYNEK W RYTMIE SLOW – POZNAJ KRAINĘ ŚLIMAKA  

W miniony weekend wybrałam się z mężem do Krainy Ślimaka. Niesamowitej atrakcji turystycznej promujący region Zalewu Wiślanego, Warmii i Powiśla. Tutaj czas płynie w rytmie slow. Będzie okazja by zwolnić i skorzystać z usług Restauracji NOVA, SPA Jarzębinowy Dobrostan i Przystani Grupy Wodnej.  

Zainteresuje cię również:

Kraina Ślimaka to idealne miejsce dla osób, które pragną zwolnić, chcą aktywnie odpocząć, otaczając siebie najlepszą jakością usług. Region, w którym się znajduje to jedno z największych naturalnych siedlisk winniczków w Polsce. Symbolem tego miejsca jest ślimak, dzięki któremu można skorzystać z wyjątkowych i odżywczych walorów smakowych i właściwości kosmetyczne tego mięczaka.  

W Krainie Ślimaka każdy znajdzie coś dla siebie!

Czym jest Kraina Ślimaka?  

Konsorcjum Krainy Ślimaka stworzyli trzej biznesmeni: Janusz Wołoszyński miłośnik dobrej kuchni i społecznik z Pasłęka, Mirosław Jarząbek właściciel agroturystyki niedaleko Braniewa i Fromborka, oraz Marcin Trudnowski właściciel firmy organizującą obozy sportów wodnych i szkoły nauki pływania w Elblągu.  

Co łączy Jarzębinowy Dobrostan, Grupę Wodną Przystań
i Restaurację Nova?  

Wspomniani wyżej przedsiębiorcy, postanowili połączyć regionalną kuchnię, agroturystykę, SPA, aktywne formy wypoczynku oraz historię z lokalną tradycją i kulturą w jedną całość. Tak powstała niezwykła atrakcja turystyczna “W Kraina Ślimaka” dedykowana osobom spragnionych nowych doznań i ciekawych form wypoczynku. W tym miejscu dowiesz się, że ślimaki można hodować i wykorzystywać w kuchni, gabinetach odnowy biologicznej, oraz że wypoczynek na łonie natury jest tym, czego potrzebujesz, aby zwolnić i zaopiekować się sobą.  

Czym jest Jarzębinowy Dobrostan?  

Kilka kilometrów od Braniewa usytuowany jest Jarzębinowy, gdzie w ciszy i spokoju można odpocząć wśród zabiegów SPA. Znajdziesz tu ogród wyposażony w altany i meble. Skorzystasz z wycieczek rowerowych szlakiem Green Velo wzdłuż brzegu Zalewu Wiślanego lub dotrzesz do urokliwego Fromborka.  

Jarzębinowy Dobrostan to idealne miejsce na relaks.

Jarzębinowy Dobrostan oferuje baseny: wewnętrzny z wanną jacuzzi, przeciwprądem i barkiem oraz zewnętrzny z podgrzewaną wodą. Strefa SPA zapewnia sauny: suchą i parową, infrared oraz tężnię solankowa. W strefie wellness znajduje się gabinet masażu dla dwojga oraz 4 gabinety masażu z urządzeniami do zabiegów kosmetycznych na ciało i twarz. W tym miejscu dostępne są również sala do zajęć relaksacyjnych i fitness.  

Lokalizacja: Stępień 3C, 14-500 Braniewo 

Co znajdziesz w Wodnej Przystani?  

Przystań Wodna prócz posiadania całorocznej Szkółki Żeglarskiej, szkoleń motorowodnych i organizacji wodnych eventów współtworzy sieciowy produkt turystyczny „W Krainie Ślimaka”. W ofercie znajdziesz rejsy indywidualne, w tym: 20 kajaków, 4 motorówki Suzuki 10KM, 4 motorówki RIB Yamaha 10KM, 10 rowerów wodnych, 20 łodzi żaglowych Optymist, 4 łodzie żaglowe Omega oraz szybką łódź motorową RIB 140KM ze sternikiem. W tym miejscu możesz liczyć na organizację spływu kajakowego i innych wydarzeń w wodnym klimacie.  

Amatorzy sportów wodnych pokochają Przystań Wodną!

Lokalizacja: Przystań Grupy Wodnej, Wybrzeże Gdańskie, 82-300 Elbląg

Co oferuje Restauracja Nova – Take It Slow?  

Karta menu oferuje dania ze ślimaka oraz potrawy regionalne Powiśla i Warmii, dzięki czemu docenisz kulinarne dziedzictwo regionu. Restauracja NOVA posiada dodatkowe atrakcje: plac zabaw, mini farmę ślimaków, ścieżkę edukacyjną, tematyczne strefy zabaw dla dzieci. Warto wspomnieć, że na miejscu kupisz ślimaki w puszkach lub innowacyjne, ekologiczne kosmetyki na bazie śluzu ślimaka. Wizytówką Restauracji NOVA są dania ze ślimaka m.in. sałata z chrupiącym ślimakiem, burger chrupiący ślimak czy aromatyczna zupa rybna ze ślimakami.  

Pryszne przekąski podczas wydarzenia serwowane przez Restaurację NOVA.

Lokalizacja: Nowa Wieś koło Pasłęka przy trasie S7, węzeł Pasłęk Południe
Adres: Nowa Wieś 1D, 14-400 Pasłęk  

W Krainie Ślimaka – super atrakcja dla dzieci i dorosłych  

Nie mam wątpliwości, że “W Krainie Ślimaka”, każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to bardzo bogata i zróżnicowana oferta turystyczna, w mojej ocenie idealna zarówno dla dorosłych jak i rodzin z dziećmi. Widać, że to miejsce jest tworzone nie tylko przez przedsiębiorców, ale przede wszystkim pasjonatów i miłośników własnego Regionu, którzy zapragnęli stworzyć coś wyjątkowego i egzotycznego w Polsce.  

Ciekawostki o ślimakach – czyli jak było na wydarzeniu?  

Skoro już wiesz jaki klimat panuje “W Krainie Ślimaka”, opowiem Ci jak było na warsztatach kulinarnych z Karolem Okrasą. Wydarzenie rozpoczęło się on niezwykle ciekawej prelekcji wykorzystania śluzu ślimaka w kosmetyce i gastronomii. Z tego wystąpienia dowiedziałam się, że śluz ślimaka ma dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Okazuje się, że w kuchni polskiej zadomowiły się na dobre od XVI wieku. Dasz wiarę, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej „Compendium ferculorum” z 1682 roku można znaleźć więcej przepisów na dania ze ślimaków niż z wieprzowiny! Ślimaki są mięsem wysokobiałkowym, zdrowym i odżywczym. W 100 gramach mięsa znajduje się: 16 gram białka, 2 gram tłuszczów a także fosfor, magnez, żelazo, cynk i selen. 

Obecnie jednym z największych naturalnych siedlisk winniczków w Polsce są Warmia i Mazury. Ale główne hodowle i przetwórnie to ślimaki afrykańskie i śródziemnomorskich. Z ciekawostek o ślimakach, warto zapamiętać, że ślimacze mięso uważane jest za lekkostrawne dobre przy chorobach żołądka. Woda po gotowaniu ślimaków jest wykorzystywana do leczenia infekcji gardła, oskrzeli, a nawet przyspieszać gojenie ran.  

Live cooking z Karolem Okrasą – czy odważyłam się
spróbować ślimaka?  

Gotowanie na żywo w wykonaniu Karola Okrasy było ucztą dla wszystkich zmysłów. Pan Karol poza byciem wybitnym kucharzem, jest bardzo dobrym mówca i prawdziwym showmanem Podczas wydarzenia przygotował 2 potrawy, w tym jedną ze ślimaka i jedną regionalną. W międzyczasie restauracja NOVA serwowała dania z karty w formie przekąsek. Warto wspomnieć, że ślimaki z masełkiem i pierogi z kaczką były wyśmienite!  

Karol Okrasa przygotował karmuszkę – pyszną, sycącą zupę, pochodzącą z Warmii. Jednak jak na Karola Okrasę przystało – tradycyjny przepis potraktował tylko jako punkt wyjścia a ostatecznie znalazły się w niej rybne pulpety, śmietana, zakwaszana octem i oczywiście znakiem rozpoznawczym kucharza – kolendrą.

Karol Okrasa podczas gotowania na żywo.

Drugim daniem było zielone kaszotto z ślimakami. Poezja smaków – delikatne mięso ślimaków, zostało otoczone nutką majonezu na oleju wędzonym sianem. Chmurka z pesto z czosnku niedźwiedziego, doprawionego limonką złamało tradycyjny smak kaszotto i wyszła prawdziwa eksplozja smaków, faktur i zapachów. Nie skłamię, jeśli powiem, że była to najsmaczniejsza i najbardziej zmysłowa rzecz jaką jadłam w życiu. 

W Krainie Ślimaka warto spróbować dań ze ślimaków 🙂

Podczas spotkania premierę miały kosmetyki Limako SPA, które już niedługo będzie można kupić w sklepie internetowym oraz u partnerów Konsorcjum. Po więcej informacji na temat “W Krainie Ślimaka” zapraszam na stronę 

Jestem ciekawa czy zainteresowała Was Kraina Ślimaka i czy odważylibyście się spróbować dań ze ślimaków? Po więcej ciekawostek i zdjęć zapraszam na mojego Instagrama.  

Wpis powstał we współpracy z “W Krainie Ślimaka”. 

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Bozena
Bozena
2 lat temu

Super miejsce dla smakoszy dań ze ślimaka chętnie bym odwiedziła tylko nie wiem czy bym miała odwagę spróbować.Chociaż kto wie z opisu Aniu brzmi smakowicie😋

Aneta
2 lat temu

Super nie wiedziałam o tak wyjątkowym miejscu! Sama teraz jestem zainspirowana do tego żeby zorganizować tam podróż!

Shopping Cart
2
0
Would love your thoughts, please comment.x