BŁYSKAWICZNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY!

Pewnie Was nie zaskoczę gdy napiszę, że gotując dla rodziny wybieram zawsze opcje błyskawiczne. Wymyślając posiłki na cały tydzień biorę pod uwagę czas przygotowania, łatwość dostępnych produktów, a przy tym wszystkim dania muszą być smaczne i zdrowe.  W mojej zamrażarce zawsze znajdziesz mrożone owoce i warzywa. Mięso kupujemy raczej na bieżąco, bo nie lubię czekać, aż się rozmrozi. Zapas mrożonek wyniosłam z domu rodzinnego. To właśnie moja mama mnie nauczyła, że dobrze jest mieć zamrożone owoce i warzywa przez cały rok. Takie zabezpieczenie pozwala bardzo szybko przygotować smaczny i pełnowartościowy posiłek, nawet w razie wizyty niespodziewanych gości

Dlaczego warto wybierać mrożone
owoce i warzywa?

Warto zaznaczyć, że mrożone owoce i warzywa to świetny wybór nie tylko zimą. Badania wykazują, że mrożonki w porównaniu z innymi metodami przetwórczymi zachowują w największym stopniu wartość odżywczą świeżych warzyw i owoców. Straty witamin w przypadku mrożonych owoców i warzyw są najmniejsze, dlatego sięgając po mrożonki gwarantujemy sobie największą ilość witamin. Do tego wszystkiego zgodnie z polskim prawem do mrożonych warzyw i owoców nie wolno dodawać konserwantów, aromatów, polepszaczy smaku ani barwników. Intensywna barwa warzyw to wynik blanszowania, które zapobiega psuciu się warzyw i eliminuje proces namnażana się bakterii.

Największe zalety mrożonek:

  • Mrożone warzywa i owoce nie zawierają konserwantów, sztucznych aromatów, polepszaczy smaku ani barwników.
  • Są zbierane w szczycie sezonu, wtedy kiedy są najlepsze i od razu mrożone, dzięki czemu zachowują smak, kolor i witaminy.
  • Mają długi termin przydatności do spożycia.
  • Są umyte, obrane i pokrojone dzięki czemu skraca się czas przygotowania posiłku.
  • Wykorzystujesz dokładnie tyle ile potrzebujesz dzięki czemu nie marnujesz jedzenia.
  • W mrożonkach wykorzystujemy 100% tego co kupimy.
  • Oferują ciekawe kompozycje smaków, urozmaicają posiłki i to przez cały rok.

Makaron  z warzywami na patelnię i pestkami słonecznika

Czas przygotowania 15 minut

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z pestkami słonecznik Hortex
  • 200 g makaronu z czerwonej soczewicy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól himalajska
  • Wędzona papryka
  • 1 łyżeczka masła
    dav

Przygotowanie makaronu z warzywami na patelnię i pestkami słonecznika

Makaron z soczewicy gotować przez 4 minuty. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i wysypać warzywa na patelnię Hortex. Pestki słonecznika uprażyć na oddzielnej patelni i odłożyć na później. Podczas smażenia warzyw przygotowujemy pomidorki koktajlowe, krojąc je w ćwiartki. Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki. Po 6 minutach smażenia dodajemy pomidorki koktajlowe oraz czosnek. Całość smażymy chwilę do zarumienienia się czosnku. Posypujemy solą himalajską i wędzoną papryką.

Na makaron z czerwonej soczewicy wykładamy usmażone warzywa na patelnię Hortex. Posypujemy całość prażonym słonecznikiem i pokrojonymi oliwkami.  Danie zawiera bardzo dużą ilość białka roślinnego, ale jest nisko kaloryczne i nadaje się idealnie dla całej rodziny. Słodkawy smak makaronu z soczewicy idealnie komponuje się mieszanką warzyw Hortex, która dzięki słonecznikowi przyjemnie chrupie. Przygotowanie obiadu dla całej rodziny zajmuje kwadrans.

Wpis powstał we współpracy z marką Hortex. 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Makaron z soczewicy […]

Kasia M.
Kasia M.
5 lat temu

Bardzo lubię dania z makaronów, ale nie bardzo wiem jak zastąpić tradycyjne przepisy z mięsem warzywami. Dziękuję za inspirację. 🙂

Karol_Mistrz
Karol_Mistrz
5 lat temu

Jeszcze nie miałem okazji wypróbować makarano z soczewicy, ale skoro to dobre źródło białka, dlaczego nie?

kameliowadama
kameliowadama
5 lat temu

Bardzo lubię mieszanki warzywne Hortex, ale przyznam się szczerze, że ostatnio u nas królują makarony z feta i szpinakiem. Pycha 🙂

Anna Maria
Anna Maria
5 lat temu

Warzywa na patelnię bardzo lubię i nie ukrywam, że często ratują mnie z opresji. Przygotowanie posiłku dla pięcioosobowej rodziny, na szybko nie jest takie łatwe. A polecam jeszcze makaron z pieczonymi warzywami, mój ulubiony zestaw to cebula, papryka i buraki z czosnkiem. 🙂

Myśli na papierze
Myśli na papierze
5 lat temu

Zgadzam się, że wybór mrożonek jest dobrym pomysłem i nie tylko w lato. Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że sezonowe owoce i warzywa mogą mieć mniej witamin, niż odpowiednio przygotowane mrożonki.

Akacja
5 lat temu

Gdy pracowałam, często korzystałam z mrożonych warzyw. Teraz korzystam tylko ze świeżych lub ze słoika z własnej piwniczki.

Aleksandra
5 lat temu

Zwykle decyduję się na świeże warzywa czy owoce, ale czasami sięgam też po mrożonki 🙂 Przydają się, gdy nie mam czasu przez pracę czy naukę.

Monika Kilijańska
5 lat temu

Ja lubię tą mieszankę na sposób chiński, na ostro, z ryżem.

Monika Monime.pl
5 lat temu

U nas dania z makaronem znikają szybko, ale warzywa są sprytnie w nich omijane 😀

Aga Mylifestyle
5 lat temu

Ale mi narobiłaś ochotę na takie danie! Czasami, nie ukrywam korzystam z tej opcji. Szybko, smacznie i na każdą kieszeń 😉

karolina
5 lat temu

Mam sporą ilosc w zamrażarce – zawsze można zrobić coś dobrego na obiad z mrożonek 🙂

Edi i Marco Voyager
5 lat temu

Pyszne danie. 🙂 spróbujemy i my.
Pozdrawiamy.

KLAUDIA
KLAUDIA
5 lat temu

Robię czasem dania z makaronem taki misz masz z tym co aktualnie mam w lodówce Wszystkim zawsze smakują

Emilia
5 lat temu

Coś dla mnie, bo nie mam zazwyczaj czasu na przygotowanie posiłku, a uwielbiam wszystko co makaronowe i z patelni. Podejrzewam, że pestki słonecznika nie doczekałyby do posypania potrawy 😉 A mrożonki jak najbardziej na tak, bo z dostępnością owoców i warzyw niestety nie jest za dobrze.

21
0
Would love your thoughts, please comment.x