Co poza Mikołajem, choinką i prezentami jest najlepsze w Bożym Narodzeniu? Czas z bliskimi i smakołyki! Nie ukrywajmy, łakocie na które czekamy cały rok, również się liczą. Dziś zapraszam Was na wykonanie pysznej, prostej świątecznej czekolady! Poza listą składników, banalnym wręcz przepisem i instrukcją wykonania tego słodkiego deseru, zostawiam również filmik. Dzięki współpracy z Telewizją Kablową Telkab, zrealizowaliśmy w tym roku mini cykl – 2 odcinki Świątecznej Manufaktury Dziecięcej. Drugi odcinek nadajemy z naszej kuchni. Jako alternatywę dla pierniczków, zróbcie z nami czekoladę z reniferami, gwiazdkami, tym co macie akurat pod ręką.
Zainteresują cię również:
- Jak wybrać lalki dla dzieci w wieku przedszkolnym?
- TOP 5 Zabawek dla przedszkolaka na Święta
- TOP 5 kultowych i ponadczasowych perfum na Święta!
- Jak ubrać dziecko na Święta?
- Idealny prezent dla małej księżniczki?
Jak zrobić świąteczną czekoladę z reniferami?
Aby Wasza bożonarodzeniowa czekolada się udała, prócz niezbędnych składników należy dodać garść miłości, szczyptę optymizmu i odrobinkę radości. Warto pozwolić dzieciom na samodzielne udekorowanie (i zjadanie) jak w przypadku Ancymonków, słodkich dodatków.
Składniki do przygotowania świątecznej czekolady:
- 70g masła
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- garść słonych precelków mini
- 1/3 szklanki cukru
- 125 g mleka w proszku
- 1/3 szklanki zwykłego mleka
- czekoladowe drażetki
- dozwolone, ulubione ozdoby do dekoracji pierniczków (u nas gwiazdeczki, perełki, kolorowa cukrowa posypka)
- opcjonalnie bakalie i orzechy
Jak zrobić czekoladowe słodycze z reniferkami krok po kroku?
- Ustawiamy garnek na średnim ogniu.
- Wlewamy mleko.
- Dodajemy masło.
- Wsypujemy cukier.
- Mleko, masło i cukier mieszamy do połączenia się.
- Dodajemy mleko w proszku i kakao.
- Mieszamy całość, aby wyszła jednolita, gładka masa.
- Powstałą masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wygładzamy delikatnie łyżką i szybko dekorujemy.
- Przełamane na pół precelki będą rogami reniferów, drażetki posłużą nam za nosy, a reszta ozdób nada czekoladzie świątecznego charakteru.
Zobacz film jak przygotować świąteczną czekoladę z reniferami:
Mam nadzieję, że już wiesz, jak zrobić bożonarodzeniową czekoladę? Dajcie znać, czy udało wam się przygotować ten łakoć i czy podobał wam się nasz filmik? Nie zapomnij pochwalić się zdjęciem swojej pracy w social mediach. Użyj hasztagu #NIEIDEALNEŚWIĘTA oraz oznacz mnie na Facebooku i Instagramie NIEIDALNAANNA. Świąteczne elfy nagrodzą najciekawsze prace!
Ohh, już wiem co jutro zrobię z siostrą ☺
Mam nadzieję, że przepis się udał 🙂
Ciekawy wpis. Pozdrawiam:)
Dziękujemy za świąteczną inspirację, może skusimy się w przyszłym roku.
[…] Jak zrobić świąteczną czekoladę? | NieidealnaAnna.pl pochodzi z […]
ja od zawsze robię tak:
2szklanki mąki
1-2 jaja
200g margaryny Kasi
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1-2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
margaryna, cukier i miód – rozpuścić (ja to robię w mikrofali)
wszystkie suche składniki mieszam dodaję jajo(a) rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem. Wyrabiam ciasto (jak jest za rzadkie, to dodaję mąki), wałkuję na 3mm i wykrawam foremką.
Piec w temp. 175st. 7 minut. Pychota!!!
Jadłbym 🙂