CZERWONA SOCZEWICA – PRZEPIS NA SZYBKO!

Urlop macierzyński postanowiłam wykorzystać maksymalnie pod dwoma względami: po pierwsze być dla dziecka i po drugie być/stać się najlepszą wersją samej siebie. To mój taki mały prezent od siebie dla siebie i ode mnie Mamy – dla Zuzy mojej córeczki. Wiadoma sprawa, że skoro karmie piersią, to przez minimum pół roku moja pociecha będzie głównie zależna ode mnie. To znaczy, że pokarm, który ma pomóc jej prawidłowo się rozwijać będzie takiej jakości jak moje odżywianie.

Dlatego już w ciąży zdecydowałam, że koniec wymówek i teraz dbam o siebie dla nas dwóch. O ile przez 9 miesięcy pozwalałam sobie na małe przyjemności typu fast food, czy słodycze, o tyle tuż po narodzinach postanowiłam bliżej przyjrzeć się temu co jemu w naszym domu. Oczywiście wielkiej tragedii nie było bo od zawsze miałam we krwi regularne posiłki, w miarę zdrowe i zbilansowane. Ale wiadomo co nieco było do poprawy, tak właśnie w poszukiwaniu nowych, zdrowych rzeczy, zainspirowałam się soczewicą.

Przyznam się wam szczerze, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy, ale robiąc zakupy kupiłam trzy rodzaje: czerwoną, zieloną i brązową. Główne argumenty za jedzeniem tego warzywa są następujące: jest doskonałym źródłem dobrze przyswajanego białka, dostarcza niezębną ilość potasu i oczywiście ma w sobie kwas foliowy, idealny zatem pokarm dla mam. Do tego wszystkiego najnowsze badania wykazują, że soczewica działa na nas przeciwrakowo, to doskonały element diety antyrakowej właśnie.

Ale w końcu czas na przepis. Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu z portalu Kwestia Smaku. Porcja na 3 osoby.

11259024_10153313996202287_986688243_n.jpg

Potrzebne składniki:

– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,

– puszka pomidorów,

– 3 jaja,

– seler naciowy do posypania dania,

– 1/2 opakowania sera feta,

– przyprawy: oregano, bazylia, kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier brązowy do smaku,

– łyżka oliwy.

Jak zrobić potrawę krok po kroku?

1. Soczewicę należy kilka razy wypłukać i zalać szklanką zimnej wody, po czym ugotować pod przykryciem przez 13 minut do miękkości. Do garnka dodajemy kmin rzymski i kolendrę.

2. W międzyczasie na patelni na oleju podsmażamy pomidory z puszki z sosem, ugniatamy widelcem i dodajemy przyprawy: bazylia, papryka słodka, chili, sól i pieprz, cukier brązowy. Sos na małym ogniu ma się zagotować.

3. Następnie ugotowaną soczewicę przekładamy do sosu na patelni i razem wszystko an małym ogniu dusimy do momentu bulgotania.

4. Gdy mamy pewność, że nasze danie się zagotowało, robimy w sosie na patelni trzy dziurki łyżka, w które wbijemy nasze jaja. Danie powinno smażyć pod przykryciem przez 5 minut do całkowitego ścięcia się jajek – oczywiście wedle naszego uznania.

5. Całe danie przekładamy do miseczek na 3 porcje, posypujemy natka selera naciowego i podajemy najlepiej w towarzystwie chlebka pita domowej roboty.

Mój Ukochany zrobił chlebki pita według następujących proporcji:

– 3 łyżki smalcu,

– 2 szklanki mąki pszennej,

– sól,

– 2/3 szklanki gorącej wody.

Pita krok po kroku:

1. Mąkę z solą łączymy ze smalcem rozpuszczonym w gorącej wodzie.

2. Wyrabiamy ciasto – jedną wielką kulę.

3. Następnie dzielimy ciasto na 16 małych kuleczek i przykrywamy ścierka na 10 minut w ciepłym miejscu.

4. Następnie rozgrzewamy suchą patelnię i rozwałkujemy osobno każdą porcję z 16 podzielonych kulek.

5. Pite smażymy po 30 sekund z każdej strony do uzyskania charakterystycznych brązowych plamek, na koniec znów smaży przez 30 sekund, co daje nam całkowity czas smażenia placka 1.5 minuty.

6. Układamy pity na stosiku i podajemy z dipem.

Proponowane danie jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisów z Kwestii Smaku, chyba najlepszego kulinarnego miejsca w sieci. Danie wygląda efektownie, jest bardzo zdrowe, smaczne i lekkie. Zachęcam do przygotowania raz na jakiś czas takiego bezmięsnego posiłku, gdyż robi się je szybko, smakuje wyśmienicie i jest prawdziwą bombą zdrowia dla naszego organizmu. Polecam!

*******

„Jedz mniej, bramy raju są wąskie.”

Archibald Joseph Cronin

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
BasiaK
8 lat temu

O ja cie! Lecę wygrzebać z szafki soczewicę, może się jeszcze nie przeterminowała. To dobre musi być. 😀 Ale te chlebki pita to jakieś dziwne. Smalec? Rozpuszczony w wodzie? Do tego mąka i sól i już? Podejrzana sprawa. 🙂

BasiaK
8 lat temu
Reply to  BasiaK

A co z fetą? 😛

Dola
8 lat temu

Wygląda smakowicie, lubię nowe smaki 🙂

Królowa Karo
8 lat temu

Ja z czerwonej soczewicy robię sobie zupkę czasem. Innej nie próbowałam.

Justyna Rolka
8 lat temu

Uwielbiam takie smaki…dodałabym makaronu orkiszowego zamiast pity i byłabym w niebie;)

Pokoloruj Życie
8 lat temu

Soczewica od jakiegoś czasu to moja miłość, robię sosy, zupy krem, kotlety..po prostu przerabiam ją na różne sposoby. Twoja propozycja wygląda pysznie, nie próbowałam dodawać sera feta, przetestuję następnym razem 😉

Panna Joanna
8 lat temu

Cudownie wygląda 😉 uwielbiam takie smakołyki. Aż zachęciłaś do przygotowania… może na kolejny babski wieczór? 😉

Pozdrawiam ciepło,

Panna Joanna

Anna Choińska
8 lat temu

Danie wygląda bosko! Z chęcią bym takie zjadła.

SuspiciousPlum
8 lat temu

Musi być pysznie <3 Ja uwielbiam soczewicę, nie wyobrażam sobie bez niej zimy 🙂 Szczególnie lubię naleśniki z soczewicą. Muszę spróbować Twojego przepisu.

Magda Grzybowska
8 lat temu

Soczewica jest super! To ja sobie gdzieś zapiszę ten przepis 😉

Sylwia W.
8 lat temu

Bardzo fajny przepis. Ja soczewicę zaczęłam jeść dopiero jakieś 1,5 roku temu, kiedy skosztowałam jej w zupie pomidorowej. Nigdy bym nie pomyślała, że pomidorówka z soczewicą i kaszą gryczaną może mi smakować, ale okazało się, że jest najlepsza na świecie 🙂 i tym sposobem przekonałam się do soczewicy 🙂

Polenka
8 lat temu

Ja się przyznam, że jeszcze nie gotowałam soczewicy. Kiedy jestem w sklepie zastanawiam się nad zakupem, ale nigdy nie wiem co z niej ugotować, bo nie znam przepisu. Teraz już nie mam wymówki!

Socjopatka
8 lat temu

Dlaczego to wszystko jest takie pyszne?:D Lubię soczewice 😉

Katsunetka
8 lat temu

Miałam taki czas, że jadłam soczewicę zamiast ziemniaków do obiadu. A tak w ogóle, to najbardziej lubię z niej pasztet. Muszę znowu zrobić.

Katsunetka
8 lat temu

Miałam taki czas, że jadłam soczewicę zamiast ziemniaków do obiadu. A tak w ogóle, to najbardziej lubię z niej pasztet. Muszę znowu zrobić.

Dotee
8 lat temu

Pycha! wszystko z soczewicy jest extra, a czerwona to moja ulubiona 🙂 My robimy sobie czasem podobne danie na śniadanie:)

Werka tu i tam
8 lat temu

Ja uwielbiam i to pod różnymi postaciami – zupy, pierogi…., a teraz wypróbuję Twój przepis 😉

Artur
8 lat temu

O proszę jakie apetyczne danie! Ja soczewicy nie omijam. Ja o niej po prostu zapomniałem! Kiedyś z zielonej robiłem pasztety i kotlety, ale potem mi przeszła „faza” na niejedzenie mięsa i soczewicę zarzuciłem. A to przecież po prostu fantastyczne i pyszne ziarno! Do tego te samodzielnie wykonane chlebki… Rewelacja! Dzięki za inspirację 🙂

Grzegorz Deuter
7 lat temu

Jeszcze trochę i nauczę się sieciowych potraw 😉

Córa Sławy
Córa Sławy
7 lat temu

Ciekawy przepis 🙂 ja uwielbiam krem z soczewicy. A czy w przepisie na pitę można ten smalec zastąpić dowolnym olejem ?

trackback

[…] kuchnię wegańską. Coś co smakuje wszystkim i robi się szybko, to faszerowane papryki wege i tortille z czerwoną soczewicą. Oba dania są zdrowe i bardzo sycące. Myślę, że warto poeksperymentować w kuchni i właśnie […]

Shopping Cart
21
0
Would love your thoughts, please comment.x