Kraina Ślimaka, to konsorcjum składające się z Restauracji NOVA, Wodnej Przystani, Jarzębinowego Dobrostanu. Kraina Ślimaka to relaks.
W miniony weekend wybrałam się z mężem na konsorcjum „Kraina Ślimaka”. Niesamowitej atrakcji turystycznej promujący region Zalewu Wiślanego, Warmii i Powiśla. Tutaj czas płynie w rytmie slow. Będzie okazja, by zwolnić i skorzystać z usług Restauracji NOVA, SPA Jarzębinowy Dobrostan i Przystani Grupy Wodnej.
Zainteresuje cię również:
- KĄPIELE LEŚNE – CO TO JEST, Z CZYM TO SIĘ JE, JAK PRAKTYKUJE?
- TEŻ JESTEŚ SUPERMENKĄ, KTÓRA WSZYSTKO ROBI SAMA I PŁACZE W UKRYCIU?
- WSPINACZKA DLA DZIECI – OD JAKIEGO WIEKU? GDZIE I JAK ZACZĄĆ?
Kraina Ślimaka to idealne miejsce dla osób, które pragną zwolnić, chcą aktywnie odpocząć, otaczając siebie najlepszą jakością usług. Region, w którym się znajduje to jedno z największych naturalnych siedlisk winniczków w Polsce. Symbolem tego miejsca jest ślimak, dzięki któremu można skorzystać z wyjątkowych i odżywczych walorów smakowych i właściwości kosmetyczne tego mięczaka.
Czym jest Kraina Ślimaka?
Konsorcjum Krainy Ślimaka stworzyli trzej biznesmeni: Janusz Wołoszyński miłośnik dobrej kuchni i społecznik z Pasłęka, Mirosław Jarząbek właściciel agroturystyki niedaleko Braniewa i Fromborka, oraz Marcin Trudnowski właściciel firmy organizującą obozy sportów wodnych i szkoły nauki pływania w Elblągu.
Co łączy Jarzębinowy Dobrostan, Grupę Wodną Przystań i Restaurację Nova?
Wspomniani wyżej przedsiębiorcy, postanowili połączyć regionalną kuchnię, agroturystykę, SPA, aktywne formy wypoczynku oraz historię z lokalną tradycją i kulturą w jedną całość. Tak powstała niezwykła atrakcja turystyczna “W Kraina Ślimaka” dedykowana osobom spragnionych nowych doznań i ciekawych form wypoczynku. W tym miejscu dowiesz się, że ślimaki można hodować i wykorzystywać w kuchni, gabinetach odnowy biologicznej, oraz że wypoczynek na łonie natury jest tym, czego potrzebujesz, aby zwolnić i zaopiekować się sobą.
Czym jest Jarzębinowy Dobrostan?
Kilka kilometrów od Braniewa usytuowany jest Jarzębinowy, gdzie w ciszy i spokoju można odpocząć wśród zabiegów SPA. Znajdziesz tu ogród wyposażony w altany i meble. Skorzystasz z wycieczek rowerowych szlakiem Green Velo wzdłuż brzegu Zalewu Wiślanego lub dotrzesz do urokliwego Fromborka.
Jarzębinowy Dobrostan oferuje baseny: wewnętrzny z wanną jacuzzi, przeciwprądem i barkiem oraz zewnętrzny z podgrzewaną wodą. Strefa SPA zapewnia sauny: suchą i parową, infrared oraz tężnię solankowa. W strefie wellness znajduje się gabinet masażu dla dwojga oraz 4 gabinety masażu z urządzeniami do zabiegów kosmetycznych na ciało i twarz. W tym miejscu dostępne są również sala do zajęć relaksacyjnych i fitness.
Lokalizacja: Stępień 3C, 14-500 Braniewo
Co znajdziesz w Wodnej Przystani?
Przystań Wodna prócz posiadania całorocznej Szkółki Żeglarskiej, szkoleń motorowodnych i organizacji wodnych eventów współtworzy sieciowy produkt turystyczny „W Krainie Ślimaka”. W ofercie znajdziesz rejsy indywidualne, w tym: 20 kajaków, 4 motorówki Suzuki 10KM, 4 motorówki RIB Yamaha 10KM, 10 rowerów wodnych, 20 łodzi żaglowych Optymist, 4 łodzie żaglowe Omega oraz szybką łódź motorową RIB 140KM ze sternikiem. W tym miejscu możesz liczyć na organizację spływu kajakowego i innych wydarzeń w wodnym klimacie.
Lokalizacja: Przystań Grupy Wodnej, Wybrzeże Gdańskie, 82-300 Elbląg
Co oferuje Restauracja Nova – Take It Slow?
Karta menu oferuje dania ze ślimaka oraz potrawy regionalne Powiśla i Warmii, dzięki czemu docenisz kulinarne dziedzictwo regionu. Restauracja NOVA posiada dodatkowe atrakcje: plac zabaw, mini farmę ślimaków, ścieżkę edukacyjną, tematyczne strefy zabaw dla dzieci. Warto wspomnieć, że na miejscu kupisz ślimaki w puszkach lub innowacyjne, ekologiczne kosmetyki na bazie śluzu ślimaka. Wizytówką Restauracji NOVA są dania ze ślimaka m.in. sałata z chrupiącym ślimakiem, burger chrupiący ślimak czy aromatyczna zupa rybna ze ślimakami.
Lokalizacja: Nowa Wieś koło Pasłęka przy trasie S7, węzeł Pasłęk Południe
Adres: Nowa Wieś 1D, 14-400 Pasłęk
W Krainie Ślimaka – super atrakcje dla dzieci i dorosłych
Nie mam wątpliwości, że “W Krainie Ślimaka”, każdy znajdzie coś dla siebie. Jest to bardzo bogata i zróżnicowana oferta turystyczna, w mojej ocenie idealna zarówno dla dorosłych jak i rodzin z dziećmi. Widać, że to miejsce jest tworzone nie tylko przez przedsiębiorców, ale przede wszystkim pasjonatów i miłośników własnego Regionu, którzy zapragnęli stworzyć coś wyjątkowego i egzotycznego w Polsce.
Ciekawostki o ślimakach – czyli jak było na wydarzeniu?
Skoro już wiesz jaki klimat panuje “W Krainie Ślimaka”, opowiem Ci jak było na warsztatach kulinarnych z Karolem Okrasą. Wydarzenie rozpoczęło się on niezwykle ciekawej prelekcji wykorzystania śluzu ślimaka w kosmetyce i gastronomii. Z tego wystąpienia dowiedziałam się, że śluz ślimaka ma dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Okazuje się, że w kuchni polskiej zadomowiły się na dobre od XVI wieku. Dasz wiarę, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej „Compendium ferculorum” z 1682 roku można znaleźć więcej przepisów na dania ze ślimaków niż z wieprzowiny! Ślimaki są mięsem wysokobiałkowym, zdrowym i odżywczym. W 100 gramach mięsa znajduje się: 16 gram białka, 2 gram tłuszczów a także fosfor, magnez, żelazo, cynk i selen.
Obecnie jednym z największych naturalnych siedlisk winniczków w Polsce są Warmia i Mazury. Ale główne hodowle i przetwórnie to ślimaki afrykańskie i śródziemnomorskich. Z ciekawostek o ślimakach, warto zapamiętać, że ślimacze mięso uważane jest za lekkostrawne dobre przy chorobach żołądka. Woda po gotowaniu ślimaków jest wykorzystywana do leczenia infekcji gardła, oskrzeli, a nawet przyspieszać gojenie ran.
Live cooking z Karolem Okrasą – czy odważyłam się spróbować ślimaka?
Gotowanie na żywo w wykonaniu Karola Okrasy było ucztą dla wszystkich zmysłów. Pan Karol poza byciem wybitnym kucharzem, jest bardzo dobrym mówca i prawdziwym showmanem Podczas wydarzenia przygotował 2 potrawy, w tym jedną ze ślimaka i jedną regionalną. W międzyczasie restauracja NOVA serwowała dania z karty w formie przekąsek. Warto wspomnieć, że ślimaki z masełkiem i pierogi z kaczką były wyśmienite!
Karol Okrasa przygotował karmuszkę – pyszną, sycącą zupę, pochodzącą z Warmii. Jednak jak na Karola Okrasę przystało – tradycyjny przepis potraktował tylko jako punkt wyjścia a ostatecznie znalazły się w niej rybne pulpety, śmietana, zakwaszana octem i oczywiście znakiem rozpoznawczym kucharza – kolendrą.
Drugim daniem było zielone kaszotto z ślimakami. Poezja smaków – delikatne mięso ślimaków, zostało otoczone nutką majonezu na oleju wędzonym sianem. Chmurka z pesto z czosnku niedźwiedziego, doprawionego limonką złamało tradycyjny smak kaszotto i wyszła prawdziwa eksplozja smaków, faktur i zapachów. Nie skłamię, jeśli powiem, że była to najsmaczniejsza i najbardziej zmysłowa rzecz jaką jadłam w życiu.
Podczas spotkania premierę miały kosmetyki Limako SPA, które już niedługo będzie można kupić w sklepie internetowym oraz u partnerów Konsorcjum. Po więcej informacji na temat “W Krainie Ślimaka” zapraszam na stronę.
Jestem ciekawa czy zainteresowała Was Kraina Ślimaka i czy odważylibyście się spróbować dań ze ślimaków? Po więcej ciekawostek i zdjęć zapraszam na mojego Instagrama.
Wpis powstał we współpracy z “W Krainie Ślimaka”.
Super miejsce dla smakoszy dań ze ślimaka chętnie bym odwiedziła tylko nie wiem czy bym miała odwagę spróbować.Chociaż kto wie z opisu Aniu brzmi smakowicie😋
Super nie wiedziałam o tak wyjątkowym miejscu! Sama teraz jestem zainspirowana do tego żeby zorganizować tam podróż!